Produkty ulegające biodegradacji są rozkładane przez organizmy żywe takie jak bakterie, pierwotniaki, promieniowce, glony i grzyby. Produkty rozłożone w sposób biologiczny, przez mikroorganizmy nie pozostawiają po sobie szkodliwych związków. Czas rozkładu nie jest określany, jednak nie są to setki i tysiące lat jak w przypadku tworzyw sztucznych, metali i szkła.
Produkty kompostowalne ulegają rozkładowi do wody, dwutlenku węgla i nawozu bogatego w składniki odżywcze. Proces kompostowania prowadzi się poprzez kontrolowany kontakt produktów z mikroorganizmami, wilgotnością i temperaturą. W przeciwieństwie do sytuacji, w której materiały ulegają biodegradacji, proces kompostowania przewiduje się w zależności od 2 do 6 miesięcy.
Produkty z recuklingu to kluczowy element gospodarki skupionej na ponownym wykorzystywaniu materiałów. Takie podejście pozwala zmniejszyć wykorzystanie pierwotnych surowców, a co za tym idzie zmniejszyć koszty pozyskania ich. Recykling odciąża system gospodarki odpadami. Papier i tekturę rozkłada się na drobniejsze fragmenty, aby powstała pulpa, która następnie jest mieszana z papierem, a w rezultacie powstaje karton. Plastikowe opakowania mogą być recyklingowane w podobny sposób, czyli do materiału z odzysku dodaje się nowy surowiec, aby zachować odpowiednie parametry.